in Bitcoin

Bitcoin: Nu kopen of verkopen & hoe?

Bitcoin is een aandachtstrekker. Het heeft tot nu toe 271% gewonnen, min of meer, voor 2020. Dat is een heleboel. En geen wonder dat het de aandacht trekt van iedereen, van pas geslagen superspeculatieve handelaren tot oude marktveteranen zoals ik.

A chart showing Bitcoin price in U.S. dollars during 2020.

Bron: Bitcoin U.S. dollar Spot — Bron: Bloomberg

En die koerswinst omvat de kleine duik in februari-maart van slechts 46,11% die, in perspectief, gewoon kan worden aangevoerd als een slechte reeks van handelsdagen voor de cybermunt supporters.

Bitcoin is de leider onder de cybermunten die ontstaan via opgeloste algoritmes op computers, in tegenstelling tot de digitale munten die de werkelijke activa vertegenwoordigen.

Ik was betrokken bij digitale munten in de jaren negentig toen een van mijn oude banken, Mark Twain Bank (nu onderdeel van U.S. Bank (NYSE:USB)), een contract sloot met David Chaum om zijn encryptiemethode te gebruiken. We gebruikten onze multi-valutasystemen en -producten om ecash aan te bieden in elke valuta van de keuze van de klant die effectief in vertrouwen werd gehouden bij de bank.

Ecash kon dan worden gebruikt voor echt anonieme transacties over het begin van het internet en het wereldwijde web. En elke munt was uniek, zoals het geval is voor een Amerikaanse dollarbiljet of een Zwitserse frank – ze gebruikten een encryptiesysteem dat vergelijkbaar is met blinde sleutelmechanismen die nu gemeengoed zijn voor zaken als e-mailaccounts.

Bitcoin en andere cybermunten zijn eenheden die, na creatie op basis van opgeloste algoritmen, worden gevolgd met behulp van blokketenboekhouding die effectief een gedistribueerd en gedeeld grootboek is.

Om bitcoin te kopen, hebben investeerders een digitale portemonnee nodig die wordt aangeboden door een verscheidenheid aan online bedrijven, waaronder Coinbase. En dan bieden diverse beurzen de mogelijkheid om deze cryptocurrencies, waaronder Coinbase, te kopen en te verkopen.

Handel in Bitcoin-alternatieven

Bitcoin is, net als andere cybermunten of cryptocurrencies, nog geen goedgekeurd, gereglementeerd effect door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), dus in het algemeen zijn er geen zuivere beleggingswaarden op Amerikaanse beurzen die bitcoins vertegenwoordigen. Maar er zijn enkele belangrijke uitzonderingen

De eerste is via termijncontracten. De Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC) heeft de CME Group (NASDAQ:CME) toegestaan om bitcoin futurescontracten aan te bieden en te verhandelen. De contracten zijn gebaseerd op de CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) die de wereldwijde spotmarkt voor bitcoin era volgt. Elk contract is voor vijf bitcoins, zodat elk contract een aanzienlijk bedrag vertegenwoordigt.

A chart showing the CME Bitcoin Future & Open Interest (March 2021, BTCH1).

Bron: CME Bitcoin Future & Open Interest (March 2021, BTCH1) – Bron: Bloomberg

Het volgende contract is voor maart 2021 onder het kernsymbool van BTC met H voor maart en 1 voor 2021 voor het effectieve handelssymbool van BTCH1. En zoals u in de grafiek van dat contract hierboven kunt zien, is de open rente (actieve contracten) gestegen met de prijs van het toekomstige contract, met name tot en met december van dit jaar.

Dan kom ik bij het grijze deel van de beursgenoteerde fondsen, ofwel ETF’s. Er is de Grayscale Bitcoin Trust (OTCMKTS:GBTC) die door Grayscale Investments wordt georganiseerd. Deze ETF is opgezet voor geaccrediteerde beleggers (d.w.z. beleggers met een belegbaar vermogen van meer dan $1 miljoen of andere criteria), maar er is beperkt toezicht op deze beperking. De ETF zou zowel reële als synthetische activa hebben die de marktrente voor bitcoin volgen. Maar wees gewaarschuwd, want de premie over de geïmpliceerde waarde van de activa kan veel hoger zijn dan het huidige niveau van 17%.

Dan is er nog het Bitwise 10 Crypto Index Fund (OTCMKTS:BITW) georganiseerd door Bitwise Investments. Dit ETF vertegenwoordigt op synthetische wijze cybermunten, inclusief bitcoin, die volgens Bitwise in de top 10 van de munten staan op basis van marktkapitalisatie, handelsvolume en andere eigendomskenmerken die in de eigen Bitwise 10 Large Cap Crypto Index (BITX) zijn opgenomen.

A chart showing the price of the Bitwise 10 Crypto Index (BITW) during December 2020.

Bron: Bitwise 10 Crypto Index (BITW) – Bron: Bloomberg

Deze ETF heeft een aantal grote uitdagingen, waaronder premies over de impliciete synthetische waarde van de activa die momenteel 233,32% bedraagt. En de andere impliciete munten in de ETF hebben andere uitdagingen, onder andere voor XRP van Ripple Labs. XRP wordt nu door de SEC beschouwd als een ongeregistreerd effect en rekent Ripple en zijn leidinggevenden de overtreding van de Amerikaanse effectenwetgeving aan.

A chart showing the price of XRP (Ripple Labs) during 2020.

Bron: XRP (Ripple Labs) – Bron: Bloomberg

XRP zal spoedig een munt met minder tot geen uitwisselingen of portefeuilles zijn, aangezien de Muntenbasis het 19 Januari op de lasten van SEC zal laten vallen.

Dan buiten de VS is BTCetc Bitcoin ETP. ETP staat voor exchange-traded product, wat het Duitse equivalent is van de Amerikaanse ETF. BTCetc wordt voorgesteld als een volledig fungibele ETP met bitcoin. Dat is misschien wel het goede nieuws, samen met de Duitse regelgeving die toezicht houdt op wat er onder de motorkap en in de handel gebeurt. Maar voor de Amerikaanse beleggers is het een uitdaging buiten de beleggers die goed gepositioneerd zijn met een wereldwijde handelsrekening zoals bij Interactive Brokers (NASDAQ:IBKR).

A chart showing the prices of the BTCetc Bitcoin ETP (BTCE, White) & Bitcoin (XBTUSD, Blue) from June to December 2020.

Bron: BTCetc Bitcoin ETP (BTCE, White) & Bitcoin (XBTUSD, Blue) – Bron: Bloomberg

Blokketen-ETF’s

Er zijn andere alternatieven voor Bitcoin voor ETF’s in de VS, waaronder ETF’s die bedrijven en hun aandelen volgen die deel uitmaken van de ontwikkeling en het gebruik van blockchains. Deze omvatten First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF (NASDAQ:LEGR) en Capital Link NextGen Protocol ETF (NYSEARCA:KOIN).

Beide ETF’s hebben synthetisch toewijzingen aan technologie en andere bedrijven die ofwel deel uitmaken van de blokketentechnologie ofwel deze gebruiken in hun activiteiten.

A chart showing the prices of the Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR) and Capital Link NextGen Protocol ETF (KOIN) Total Return during 2020.

Bron: Indxx Innovative Transaction & Process ETF (LEGR) & Capital Link NextGen Protocol ETF (KOIN) Total Return – Bron: Bloomberg

Hoewel beide ETF’s niet direct deelnemen aan bitcoin of andere munten, hebben ze dit jaar tot nu toe een indrukwekkend rendement, waarbij LEGR 18% en KOIN 31% heeft teruggegeven.

Bitcoin, kopen of verkopen

De aantrekkingskracht van Bitcoin komt voort uit drie primaire attributen. Ten eerste, het is een waardeketen die niet te traceren zou moeten zijn. Ten tweede wordt het verondersteld in staat te zijn om te worden overgedragen tussen legale jurisdicties, wederom met veronderstelde onvindbare voorwaarden. Ten derde kan het, als een niet op valuta gebaseerd effect, een afdekking zijn tegen lokale valutaproblemen.

Als waardeopslag heeft bitcoin zijn eigen waarderingsvoorstel. Het is de moeite waard wat de markt zal bieden en bieden. Er is geen intrinsieke waarde, noch enig industrieel of ander gebruik voor. Het is dus in zekere zin net als goud, buiten de industriële en juwelenvraag naar goud. En net als goud kan het worden gewaardeerd op basis van opportuniteitskosten voor contante rente die, voor Amerikaanse dollars, zeer laag tot nihil is gezien de rentevoeten. En voor Amerikaanse investeerders is de dollar onder controle op lagere niveaus, zoals gemeten door de Bloomberg U.S. Dollar Index.

Maar ook, zoals voor goud, het concurreert met Amerikaanse aandelen en obligaties voor de belegger contant geld. Dus, met de levendige Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten dit jaar, is het goud opraken van de zware vraag van beleggers. Maar voor bitcoin, is het blijven winnen – vooral zeer recentelijk.

A chart showing the prices of Bitcoin (XBTUSD, Blue) and Gold Spot (GOLDS, White) in 2019 and 2020.

Bron: Bitcoin (XBTUSD, Blue) & Gold Spot (GOLDS, White) Price – Bron: Bloomberg

Maar het is verre van onvindbaar als waardeopslag. In tegenstelling tot goud dat fysiek kan worden geleverd en vastgehouden, wordt bitcoin in de portemonnee gehouden. En portemonnee bedrijven vereisen identificatie en registratie. En blockchain heeft per definitie een volledige geschiedenis van grootboek transacties ingebed in elke bitcoin, waardoor het opsporen van een uitvoerbare onderneming door de regelgevers.

Wat de overdraagbaarheid betreft, kan bitcoin zich van markt naar markt of van natie naar natie verplaatsen, net als goud of andere effecten of activa, inclusief valuta in contanten. Dat is een goede zaak – maar nogmaals, de traceerbaarheid van zowel blokketen als geregistreerde portemonnees haalt de anonieme overdrachtsattribuut eruit.

En voor een valuta-alternatief is bitcoin een andere waardevastheid. En als de Amerikaanse dollar lager beweegt, kan de waarde van de bitcoin in Amerikaanse dollars stijgen. Maar nogmaals, er zijn genoeg alternatieven voor valuta, ook voor de Amerikaanse dollar – goud, andere grondstoffen of zelfs aandelen, obligaties of andere effecten.

Bitcoin gaat omhoog om omhoog te gaan

Een van de grootste redenen dat volgens mij achter de prestaties van bitcoin van oktober tot nu ligt, is dat het meer investeerders en handelaren aantrekt. Dat is natuurlijk niet eerlijk.

A chart showing the prices of Bloomberg Bitcoin (BTC, White), S&P 500 (SPX, Blue) & S&P Information Technology (S5INFT, Red) Indexes during 2020.

Bron: Bloomberg Bitcoin (BTC, White), S&P 500 (SPX, Blue) & S&P Information Technology (S5INFT, Red) Indexes – Bron: Bloomberg

Maar net als voor de S&P 500 Index en zijn tech-zware aandelenweging – en meer nog voor de S&P Information Technology Index en zijn go-go tech aandelen – kopen traders en investeerders bitcoin vanwege de verwachtingen voor verdere appreciatie. Koop nu omdat het stijgen ervan een reden is – vooral voor momentumbeleggers of -handelaren.

Maar Amerikaanse aandelen worden gekocht bij hoge waarderingen die gebaseerd zijn op verwachtingen voor hogere verkopen en winststijgingen in 2021. Deze kunnen wel degelijk uitdagingen hebben om tot bloei te komen en kunnen of zullen veranderen, maar er zijn fundamentele argumenten achter waarderingen voor aandelen van leden van de S&P 500 en S&P Information Technology Indexes.

Tenzij er fundamentele argumenten zijn voor een dramatische daling in de Amerikaanse dollar of een dramatische daling in de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten, heeft bitcoin geen onmiddellijke dwingende reden om nu te kopen en hoger te kopen.

En als de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten een grote daling laten zien, zoals in februari tot en met maart van dit jaar, zal de bitcoin waarschijnlijk ook dalen. Iedereen wilde of had echt geld nodig, en dat stuurde de Amerikaanse dollar omhoog voor die zelfde periode. Vergeet niet dat 46,11% daling van de bitcoin voor die donkere tijd dit verleden februari-maart toen de Amerikaanse dollar steeg met bijna dubbele cijfers zoals gemeten door de Bloomberg U.S. Dollar Index.

Maar voor nu zijn individuele beleggers aan boord en in toenemende mate zijn institutionele beleggers, waaronder fondsmanagers, inderdaad aan boord met bitcoin. Koper pas op als u de winst op een bepaalde dag rekent. Houd het gewoon in de gaten en houd uw digitale portemonnee klaar om te verkopen als of wanneer de markt weer draait.